RECEPT ZA ŠTRUDLU SA ORASIMA
Testo – Teig
* 500 g brašna T- 500 // Weizenmehl Type 500
* prstohvat soli // eine Prise Salz
* ribana korica od jednog limuna // eine geriebene Zitronenschale
* 50 g maslaca // 50g Butter
* 2 žumanca // 2 Eigelb
* 1 jaje // 1 Ei
* ¼ kockice kvasca // ¼ Hefewürfel
* 2,5 dcl toplog mleka // 250ml Milch, lauwarm
* 100 g šećera // 100 g Zucker
Fil – Füllung
* 400 g mlevenih oraha // 400g gemahlene Nüsse
* 2 dcl mleka // 200ml Milch
* 100g šećera // 100g Zucker
* Dodati po želji suvo grožđe, malo cimeta, ruma // nach Belieben Rosinen, Zimt, Rum
Priprema:
Kvasac potopiti u 2 dcl mlakog mleka, dodajte 1 kašiku šećera i 1 kašiku brašna pa ostaviti sa strane da kvasac nadođe.
Varjačom umutite jaja sa šećerom, sipajte nadošli kvasac, toplo mleko, otopljen maslac, naribanu koricu od limuna. Postepeno dodavajte brašno pomešano sa prstohvatom soli, te zamesite mekse testo.
Smesu prekrijte providnom folijom i ostavite na toplom mesto da kisne.
Pripremite fil, tako da u šerpu stavite mlevene orahe, šećer i mleko. Neprekidno mešajte na toploj ringli, dok se fil ne sjedini.
Nadošlo testo podelite na dva dela, pa ga tanko rasklagijajte na pobrašnjenoj površini. Filujte testo po celoj površini i pažljivo urolajte u štrudlu.
Štrudle prebacite u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C , oko pola sata.
Guten Appetit!
Uživajte i ne zaboravite da učite nemački sa nama!
Vaša Germania Zentrum!